پرده سینما

سکوت طولانی علی عباسی، در جشن انجمن منتقدان شکست!

پرده سینما

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گزارش کامل هشتمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی

 

فهرست برندگان هشتمین جشن منتقدان سینمایی

 

 

هشتمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان در حالی برگزار شد که علی عباسی به عنوان یکی از تهیه‌کنندگان سال‌های دور سینما، از آتشی که با کناره گرفتن از سینمای ایران در دلش افتاده، سخن گفت و خیلی‌ها را تحت تاثیر قرار داد. به گزارش ایسنا، هشتمین جشن منتقدان سینمای ایران در حالی برگزار شد که مانند سال‌های گذشته از حضور چهره‌هایی مانند مسعود کیمیایی، ناصر تقوایی و... که از نسل اول سینمای پس از انقلاب هستند، خبری نبود. البته جای آن‌ها را جمع زیادی از بازیگران و کارگردانان جوانی گرفته بودند که خیلی‌ها به آینده آن‌ها امیدوارند.

 

××× کثیریان: در جوایز انجمن منتقدان، سفارش و نوبت‌بندی جایی ندارد

 

کیوان کثیریان. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینمادر ابتدای این مراسم که چهارشنبه شب (22 مردادماه) در تالار ایوان شمس برگزار می‌شد، کیوان کثیریان که رییس انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی است، درباره این جشن گفت: روی سن جشن ما خیلی‌ها اولین جایزه‌هایشان را گرفته‌اند. من به شما اطمینان می‌دهم که در جوایز ما نه سفارش در آن است، نه بین همه پخش می‌شود و نه نوبت‌بندی می‌شود.

وی ادامه داد: فکر می‌کنیم هر دو طرف سینماگران و منتقدان پذیرفته‌ایم که خیلی با هم تعارف نداشته باشیم اما با هم دوست باشیم. ما توقع داریم که همانطور که ما فیلمسازان را متنوع می‌بینیم، انتظار داریم که شما نیز منتقدان را نیز متکثر و جدا از هم ببینید.

رییس انجمن منتقدان و نویسندگان سپس از سخت شدن شرایط برگزاری جشن انجمن منتقدان انتقاد و اظهار کرد: برگزاری جشن انجمن خیلی سخت شده است، و اگر آقای جعفر گودرزی نبود احتمالا مجبور می‌شدیم جشن را جلوی در برگزار کنیم. نمی‌دانم چرا آنقدر برگزاری این جشن سخت شده، چون قرار نیست کار خاصی در اینجا انجام دهیم.

کثیریان همچنین در میانه‌ی جشن که به بهانه اهدای جوایز یکی از بخش‌ها روی سن آمده بود، با اشاره به وضعیت معیشتی هنرمندان گفت: صندوق حمایت از هنرمندان دارد یک چیزهایی از هنرمندان پس می‌گیرد. باید یک فکری به حال این افتضاح در سالگرد 10 سالگی آن بکنند.

 

××× طوسی: متاسفانه اگر پایش بیفتد شمشیر را بی‌رحمانه به روی هم می‌بندیم

 

جواد طوسی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینماجواد طوسی دبیر هشتمین جشن منتقدان و نویسندگان ایران هم با انتقاد از شرایط پرسوءتفاهم فعلی گفت: بپذیریم که بدجوری از هم دور افتاده‌ایم و اگر پایش بیفتد شمشیر را بی‌رحمانه به روی هم می‌بندیم. نگاهی پر سوء تفاهم همچنان موج می‌زند. فکر می‌کنم در این دوران، حداقل این حضور تجمع‌یافته می‌تواند تلاشی برای پاسخ‌دادن به آن استفهام باشد که یاران را چه شد؟

وی خاطرنشان کرد: در یک واقع‌بینی می‌توانیم همدیگر را تحمل کنیم و دغدغه به سینه‌زدن سنگ سینمایی را داشته باشیم که بتواند آیینه تمام‌نمای انسان، جامعه و دوران گذاری باشد که ضایعات و تلفاتش خیلی زیاد است.

او سپس پیشنهاد داد تا برای کاهش دلخوری‌های حاصل از نقد، باشگاه و پاتوق مناسبی ایجاد شود که از مونولوگ به دیالوگ برسیم و پس از آن هم از جعفر گودرزی (مدیر اجرایی جشن) تشکر ویژه‌ای کرد و گفت که اگر او نبود، جشن انجمن منتقدان نمی‌توانست برگزار شود.

پس از سخنان طوسی، همایون خسروی‌دهکردی به عنوان یکی از اسپانسرهای جشن منتقدان روی سن دعوت شد و سه لوح تقدیر دبیر جشن از جمله تندیس ویژه حجت‌اله ایوبی (رییس سازمان سینمایی) که در مراسم حضور نیافته بود، اهدا شد.

 

 

××× تقدیر از منتقد پیشکسوت سینمای ایران

 

ایرج صابری. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینمادر بخشی از مراسم، کلیپی از مصاحبه با ایرج صابری به عنوان یکی از منتقدان و نویسندگان پیشکسوت سینمای ایران پخش شد و او در آن از تجربیات حرفه‌ای سال‌های دور خود سخن گفت. پس از آن هم برنامه تقدیر از ایرج صابری در میان تشویق حاضران انجام شد.

در این بخش، شاهین منصف (از منتقدان قدیمی سینمای ایران) ‌متنی در تقدیر از ایرج صابری خواند که با استقبال مخاطبان روبرو بود.

سپس ایرج صابری هم پشت میکروفون رفت و از همراهان و همکاران سال‌های دورش مانند پرویز دوایی، هوشنگ کاووسی و... نام برد و از زحمات آن‌ها تقدیر کرد.

 

××× تقدیر از علیرضا داودنژاد و سخنان علی عباسی که حاضران را به فکر فرو برد

 

در قسمتی دیگر از این مراسم کلیپی در تقدیر از علیرضا داودنژاد پخش شد که او در آن از جایگاه سینما در فرهنگ ایران و نظرات مسئولان بلندپایه نظام سخن می‌گفت و از جایگاه فعلی این هنر ابراز تاسف می‌کرد.

او در بخشی از این کلیپ تاکید کرد که تعطیل کردن بازارهای فرهنگی چه به عمد و چه به سهو، در ادامه‌ی اراده دشمنان ایران است.

پس از این کلیپ، هوشنگ گل‌مکانی، کیانوش عیاری و رضا داودنژاد روی سن آمدند و علیرضا داودنژاد هم در میان تشویق حاضران برای دریافت تقدیرنامه‌اش پشت میکروفن رفت.

علیرضا داودنژاد و علی عباسی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینماعلیرضا داودنژاد با تقدیر از علی عباسی که تهیه‌کننده دومین فیلم سینمایی‌اش بوده است، گفت: قرار بود حرف بزنم اما وقتی فهمیدم علی عباسی تهیه‌کننده فیلم نازنین که مسیر کاری مرا عوض کرد اینجاست، کل حرف‌هایم عوض شد.

او سپس خاطراتی از فیلم نازنین و کار با علی عباسی تعریف و این همکار سال‌های قدیمش را روی سن دعوت کرد.

علی عباسی هم که از از تشویق حاضران و همچنین تمجید‌ها داودنژاد بغض کرده بود، اظهار کرد: آنچه من در ده‌ها فیلمم کردم از عشق بود ‌اما پایان کارم در 34 سالگی اتفاق افتاد. تلاش مذبوحانه‌ای کردم و تا سال 67 دو فیلم دیگر کار کردم اما در تجربه سوم چون اقتدار نداشتم باعث ناکامی‌ام شد و فهمیدم که پرونده‌ی حرفه‌ام بسته شده است.

وی که با دلی شکسته سخن می‌گفت و باعث بغض کردن بعضی از حاضران شده بود، ادامه داد: آتشی که همیشه بر دلم خواهد ماند بردن فیلم‌ها، نگاتیو‌ها و پزتیوها از دفتر «پیام» بود و گفتند که این فیلم‌ها سوزانده شده اما بعدها فهمیدم که سوزانده نشده اما آتشی که بر دلم زنده شده بود، ماند. هرحرفه‌ای وقتی آتش بگیرد می‌تواند جایگزین داشته باشد اما پزتیو و نگاتیو وقتی آتش بگیرد جایگزینی ندارد.

عباسی که در فرانسه زندگی می‌کند، در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: هنوز هم سینما را تعقیب کرده و وقتی این‌همه استعدادهای درخشان را می‌بینم و احساس غرور می‌کنم. من در زندگی‌ پرملالی که در پاریس دارم، لحظاتی برایم پرغرور بوده که مثلا داروخانه محل یا مدیر مدرسه بچه‌ام می‌گفت که فیلم خانه دوست کجاست یا... برنده فلان جایزه شده است.

 

این سخنانش علی عباسی با تشویق ایستاده حاضران روبرو شد و علیرضا داودنژاد هم جایزه‌اش را به پاس تاثیر او بر فیلمسازی‌اش به وی تقدیم کرد.

 

××× برگزیدگان و هنرمندان روی سن چه گفتند؟

 

برخی از برگزیدگان و افرادی که روی سن رفتند،‌ هم سخنانی را مطرح کردند که در نوع خود جالب‌ توجه بود.

کامران ملکی که یکی از مسئولان برگزاری جشن بود، قبل از آنکه جایزه یکی از بخش‌ها را اهدا کند،‌ از شرایط فعلی ابراز نگرانی کرد و گفت: یکسال از استقرار دولت تدبیر و امید می‌گذرد. ما هنوز هم امید را داریم و بسیار به آینده امیدواریم اما فکر می‌کنم به قول یکی از دوستان باید بگوییم خدا را شکر که وضعیت فعلی‌مان از هفته آینده بهتر است!.

وی ادامه داد: امروز نشست رسانه‌ای جشن بزرگ سینمای ایران در خانه سینما برگزار شد. خیلی دردناک است که بعد از یکسال از استقرار دولت تدبیر و امید، چنین مطالبی درباره وضعیت معیشیتی هنرمندان باید توسط آقای عسگرپور بیان شود. از رسانه‌ها درخواست می‌کنم که مطالبی که در زیرلایه مباحث آن نشست مطرح شد را پیگیری کنند.

مهدی باقری (کارگردان مستند پیر پسر) که بخش مستند نیمه بلند را گرفته بود، خطاب به وزارت ارشاد گفت: زیر فشارترین بخش سینمای ایران بخش مستند است که هیچ تغییری در آن ایجاد نشده است. فیلم من هنوز هم پروانه نمایش ندارد و شاید هم اصلا احتیاجی به آن ندارد چون جایی را برای نمایش فیلم مستند نداریم!.

نوید محمدزاده. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینما

سیدغلامرضا نعمت‌پور پژوهشگر برای گونگادین بهشت نیست نیز در سخنان جالب‌توجهی بیان کرد: من از لرستان هستم و معمولا طرح‌هایم با زادگاهم بی‌ارتباط نیست اما وقتی آن را ارائه به ارگان‌ها می‌دهم، می‌گویند موضوع بومی است و گستره ملی ندارد پس مشارکت نمی‌کنیم! در حالیکه فکر می‌کنم این خرده فرهنگ‌ها هستند که کشور را می‌سازند.

نوید محمدزاده که از صحنه تئاتر و با گریم به جشن انجمن منتقدان و نویسندگان آمده بود، برای دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد در میان تشویق زیاد حاضران روی سن رفت و گفت: اصلاً عصبانی نیستم و خیلی حالم خوب است. این جایزه، جایزه‌ی رضا درمیشیان است که به ما اعتماد کرد. به امید اکران عصبانی نیستم!

محمدزاده سپس خطاب به رخشان بنی‌اعتماد سخنانش را اینطور ادامه داد: تورو خدا به من بازی بدهید چون مفتخرم برای شما بازی کنم.

رضا درمیشیان، کارگردان عصبانی نیستم هم که دیپلم افتخار کارگردانی گرفته بود، ‌برای نمایش فیلمش ابراز امیدواری کرد و گفت: ما فیلم عاشقانه عصبانی نیستم را با عشق به مردم ایران ساختیم و مشتاقانه منتظر به تماشا نشستن آن هستیم.

جهانگیر کوثری که به عنوان یکی از پیشکسوتان انجمن منتقدان و برای اهدای جایزه روی سن رفته بود، درباره منتقدان سینمای ایران گفت: سینمای ایران افتخار می‌کند که در کلیت آن شاید تنها رشته‌ای که از ابتدای شروع به فعالیتش در سایه دانایی قرار داشته، منتقدان بوده‌اند. این را بدون کوچکترین تملقی می‌گویم که اکثر منتقدان بچه‌های تحصیل‌کرده، منصف و آشنا به فرهنگ سینما بوده‌اند.

کیانوش عیاری. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینماو اما کیانوش عیاری که توانسته بود سه جایزه اصلی بهترین فیلمنامه، بهترین کارگردانی و بهترین فیلم را بگیرد، هنگامی که در میان تشویق بسیار زیاد حاضران روی سن آمد، گفت: امیدوارم که همه فیلم‌هایی که در محاق توقیف هستند، فرصتی برای نمایش و عرضه داشته باشند.

وی ادامه داد: حقیقتاً فکر می‌کنم آنقدر خودسانسوری در ما پرورده شده که هیچ فیلمسازی از خطوط قرمزی که مسئولان عالی‌رتبه نظام را نگران کند، عبور نمی‌کند. فیلم‌ها ممکن است مشکلات شخصی‌ای داشته باشند که کاملا قابل رفع است.

 

حاشیه های مراسم

 

بیشترین تشویق در میان اهدای جوایز جشن انجمن منتقدان به نوید محمدزاده مربوط می‌شد که جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای بازی در عصبانی نیستم گرفت. گفته می‌شد که محمدزاده قرار بود این جایزه را در سی و دومین جشنواره فجر هم بگیرد اما در نهایت مصلحت‌ها و فشارها باعث شد که چنین اتفاقی نیفتد!

این بازیگر از صحنه تئاتر و با گریم به جشن انجمن منتقدان و نویسندگان آمده بود و در میان تشویق‌های زیاد حاضران جایزه خود را دریافت کرد و بلافاصله هم به صحنه تئاتر برگشت.

البته عصبانی نیستم دو جایزه دیگر، یعنی جایزه بهترین تدوین و دیپلم افتخار بهترین کارگردانی را هم گرفت.

 

بهروز افخمی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینما×× این مراسم با تاخیر حدود 45 دقیقه‌ای به دلیل دیر رسیدن مهمانان آغاز شد اما استقبال از آن به حدی بود که جمعی از حاضران در کناره‌ها و راهروهای سالن ایستاده بودند و مراسم را پیگیری می‌کردند.

  

×× به گفته شهرام شکیبا، قرار بود فرزاد حسنی زوج او در اجرای مراسم انجمن منتقدان و نویسندگان باشد که دو روز قبل انصراف داده است و گفته است که شکیبا را دوست دارد اما با او زوج نمی‌شود!

 

×× مسئولان انجمن منتقدان تندیسی را برای حجت‌اله ایوبی (رییس سازمان سینمایی) آماده کردند که به دلیل نیامدنش به مراسم برای او ارسال کردند. البته هیچ دلیلی برای اهدای این تندیس ویژه به ایوبی ذکر نشد اما به نظر می‌رسید این تندیس به پاس بازگشایی مجدد خانه سینما به وی اهدا شده است.

 

×× گرمای شدید سالن به دلیل شلوغی بیش از حد، کمی حضور در مراسم را سخت کرده بود. گفته می‌شود دلیل این گرمای بیش از حد، حضور علاقه‌مندان بیش از ظرفیت سالن ایوان شمس بوده است.

 

×× رضا یزدانی اجرای موسیقی مراسم را برعهده داشت که اجرای او با استقبال مخاطبان روبرو شد.

 

×× شهرام شکیبا در سخنانی ضمن محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، عزیز‌اله حاجی‌مشهدی را دعوت کرد که شعری برای همدردی با کودکان مظلوم و جنگ‌زده‌ی غزه بخواند.

 

×× مهدی فخیم‌زاده برای دریافت جایزه دیپلم افتخار نقش اول مرد در سالن حضور نداشت و جایزه‌ی او به بهروز افخمی داده شد. هایده صفی‌یاری هم که تندیس بهترین تدوین را برده بود در سالن حضور نداشت و دخترش این جایزه را گرفت و متنی را در تقدیر از عصبانی نیستم خواند.

 

مریلا زارعی و محمد متوسلانی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینما××× یکی دیگر از حاشیه‌های مراسم، مربوط به اهدای جایزه مریلا زارعی بود. در بخشی از جشن انجمن منتقدان، خواندن اسم بهترین بازیگر زن به مازیار میری سپرده شده بود با سخنانش کنایه‌هایی به مریلا زارعی زد.

 

میری قبل از آنکه پاکت برگزیده بهترین بازیگر نقش اول زن را باز کند، رو به کثیریان کرد و گفت: «این همان جایزه است؟!». بعد هم خطاب به حاضران ادامه داد که «می‌دانستم جایزه به چه کسی می‌رسد. این وظیفه را به من محول کردند چون قرار است با هم حرف بزنیم، گفت‌وگو کنیم و یکدیگر را تحمل کنیم».

پس از آنکه نام مریلا زارعی به عنوان بهترین بازیگر زن جشن هشتم خوانده شد، او روی سن آمد و در ابتدای سخناش با کمی تامل و سکوت گفت: واقعاً امروز که می‌خواستم اینجا بیایم بدون اینکه به فکر جایزه باشم با عشق آمدم. برای من همیشه نظر منتقدان درباره حضورم در سینما بسیار مغتنم بوده است. بسیار خوشحالم از اینکه این جایزه را از اهل قلم می‌گیرم.

وی که به نظر می‌رسید از لحن سخنان مازیار میری دلخور شده است، ادامه داد:آقای میری جمله‌ای گفتند.با اینکه عهد کرده بودم چیزی نگویم‌. در زندگی اصل بر تحمل است و چون ایشان از تحمل صحبت کردند من هم باری که صحبت ایشان داشت را حذف می‌کنم و آنچه در دلم دارم را نمی‌گویم و می‌گذارم برای 20 سال دیگر!

 

 

برگزیدگان این جشن بدین شرح اعلام شدند:

 

رضا یزدانی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینمالوح تقدیر ویژه دبیر هشتمین جشن انجمن منتقدان:

اسحاق خانزادی برای صدابرداری فیلم «متروپل»

امیرحسین ثقفی برای کارگردانی «همه چیز برای فروش»

علی قائم‌مقامی برای مدیر تولیدی دو فیلم «چ» و «رستاخیز»

 

تندیس ویژه انجمن منتقدان و نویسندگان:

حجت‌اله ایوبی رییس سازمان سینمایی

 

بهترین مستند کوتاه:

دیپلم افتخار: «سایه‌ها هر کجا که بخواهند می‌روند» به کارگردانی میلاد و سجاد ستوده

دیپلم افتخار: «خان آخر» به کارگردانی گل‌اندام صفری

در این بخش تندیس اهدا نشد.

 

بهترین مستند نیمه بلند:

دیپلم افتخار: «دستگرد یزدشاپوران» اثر پژمان مظاهری‌پور

دیپلم افتخار: «کمی بالاتر» اثر لقمان خالدی

تندیس: «پیر پسر» مهدی رحمانی

 

هشتمین جشن منتقدان سینمایی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینما

بهترین مستند بلند:

دیپلم افتخار: «در پناه بلوط» مهدی نورمحمدی

دیپلم افتخار: «خاطراتی برای تمام فصول» مصطفی رزاق‌کریمی

تندیس: «آخرین روزهای زمستان» اثر محمدحسین مهدویان

 

بهترین پژوهش در فیلم‌های مستند:

تندیس: سیدغلامرضا نعمت‌پور برای پژوهش فیلم «برای گونگادین بهشت نیست»

 

 بهترین دستاوردهای فنی و هنری:

تندیس: حمیدرضا سلیمانی برای جلوه‌های ویژه میدانی فیلم «چ»

 

بهترین مهندسی صدا:

تندیس: بهمن اردلان و علی علویان برای مهندسی صدای فیلم «چ»

 

بهترین چهره‌پردازی:

تندیس: محسن دارسنج برای چهره‌پردازی «همه چیز برای فروش»

 

 هشتمین جشن منتقدان سینمایی. عکس از الهام عبدلی. سایت پرده سینمابهترین طراحی صحنه و لباس:

تندیس: عباس بلوندی برای طراحی صحنه و لباس «چ»

 

خلاقیت و استعداد درخشان (فیلمساز اول)

تندیس: جمشید محمودی برای کارگردانی فیلم «چند متر مکعب عشق»

 

‌بهترین تدوین:

تندیس: هایده صفی‌یاری برای تدوین فیلم «عصبانی نیستم»

 

بهترین موسیقی متن:

دیپلم افتخار: بهزاد عبدی برای موسیقی فیلم «متروپل»

تندیس: کارن همایونفر برای موسیقی فیلم «همه چیز برای فروش»

 

بهترین فیلمبرداری:

تندیس: حسین جعفریان برای فیلمبرداری فیلم «چ»

 

بهترین بازیگر نقش دوم زن:

تندیس: ترانه علیدستی برای بازی در «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو»

 

بهترین بازیگر نقش دوم مرد:

تندیس: بابک حمیدیان برای بازی در فیلم «چ»

 

بهترین بازیگر نقش اول زن:

تندیس: مریلا زارعی برای بازی در «شیار 143»

 

بهترین بازیگر نقش اول مرد:

دیپلم افتخار: مهدی فخیم‌زاده برای بازی در «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران»

تندیس: نوید محمدزاده برای بازی در فیلم «عصبانی نیستم»

 

بهترین فیلمنامه:

دیپلم افتخار: مصطفی کیایی برای فیلمنامه فیلم «خط ویژه»

تندیس: کیانوش عیاری برای فیلمنامه «خانه پدری»

 

بهترین کارگردانی:

دیپلم افتخار: رضا درمیشیان برای کارگردانی فیلم «عصبانی نیستم»

تندیس: کیانوش عیاری برای کارگردانی فیلم «خانه پدری»

 

 بهترین فیلم:

جایزه ویژه هیات داوران: شهرام مکری برای «ماهی و گربه»

 

تندیس: کیانوش عیاری برای ساخت «خانه پدری»

 

در همین رابطه ببینید

 

عکس های الهام عبدلی از هشتمین جشن بزرگ منتقدان سینمایی ایران -1

 

عکس های الهام عبدلی از هشتمین جشن بزرگ منتقدان سینمایی ایران -2

 

عکس های الهام عبدلی از هشتمین جشن بزرگ منتقدان سینمایی ایران -3


 تاريخ ارسال: 1393/5/23
کلید واژه‌ها:

فرم ارسال نظرات خوانندگان

نام (ضروري):
نظر شما (ضروري):
كد امنيتي (ضروري) :
كد امنيتي تركيبي از حروف كوچك انگليسي است. توجه داشته باشيد كه كد امنيتي به كوچك و بزرگ بودن حروف حساس است.